SFU - APPLIED SCIENCES BUILDING

RENOVATION & ADDITION

LOCATION

Burnaby, BC

CLIENT/OWNER

Simon Fraser University Burnaby Campus

ARCHITECT

Grout McTavish Architecture 

Brad McTavish (Principal), Toshi Suzuki, Alex Ward, Alex Jia Ma, Deepinder Singh

CONSULTANTS

Structural Consultant: Read Jones Christoffersen Ltd.

Mechanical Consultant: Integral Group

Electrical Consultant: WSP

Envelope Consultant: Read Jones Christoffersen Ltd.

YEAR DESIGNED

2016 - Present

SIZE

Existing: 12,315 sq.m

Addition: 770 sq.m

Total: 13,035 sq.m

The Applied Sciences Building construction project will include the installation of an energy-efficient building envelope that will reduce SFU’s carbon footprint, address chronic water issues within the building envelope, improve configuration and utilization of learning spaces, labs, workspaces and support areas, and include a streamlined campus east entrance that supports future development of adjacent areas. 


The work includes:

  • Addressing chronic water issues within the building envelope

  • Adding 900 square meters of space to the north side of the 9000 and 10000 levels

  • Improving the configuration and utilization of learning spaces, labs, workspaces and support areas

  • Creating shared innovation spaces to showcase work of students, and to foster collaboration within Faculty of Applied Sciences (FAS) students and community

  • Providing a welcoming entrance that connects the east and west side of the SFU campus and supports future development of adjacent areas

  • Consolidating administrative spaces to streamline operations

  • Improving security measures at entry access points and respective functional rooms

  • Enhancing the envelope performance of the building

©2020 by Grout McTavish Architecture.